Mi is az a kiberbetegség vagy virtuális vertigo? Hogyan lehet elkerülni?

A virtuális valóság technológia (röviden VR) egyre népszerűbbé válik, mivel lehetővé teszi az emberek számára, hogy más valóságot tapasztaljanak meg otthon vagy a Linar VR hoz hasonló VR park szolgáltatásai között. Azonban a VR nem nyújt mindenki számára azonos élményt, és sokan szembesülnek a VR-komfort kérdésével, amely akár émelygést, szédülést, fejfájást, általános kényelmetlenséget és szemproblémákat is magában foglalhat. A VR park instruktorai odafigyelnek ezekre a tünetekre, és igyekeznek megelőzni azt.

4k felbontású, legmodernebb VR szemüveg

Mi okozza a kiberbetegséget?

A VR-komfort kérdése nem csak azok számára lehet problémás, akik érzékenyek pl a szerpentines autóutakra, hanem mindenkire, hiszen mivel a VR-eszközök mozgást szimulálnak a virtuális térben. Amennyiben ez a virtuális mozgás eltér a valós, fizikai mozgástól, az úgynevezett kiberbetegség vagy virtuális vertigo alakulhat ki.

Ez az egyik leggyakoribb VR-komfort probléma akkor fordul elő, amikor a mozgás érzése és a vizuális jelek ellentmondásosak. Az emberi agy azt észleli, hogy a test mozog, ám amennyiben a vizuális jelek nem egyeznek meg ezzel, akkor a szervezet zavarodottságot és betegségérzetet érezhet.

Hogy lehet elkerülni a kiberbetegséget?

Szerencsére számos módszer létezik a VR élmény javítására amit VR parkunkban is használunk. A legegyszerűbb szoftverekbe beépített mozgási rendszer pl. az úgynevezett teleport a Halflife Alyx játékunkban, vagy az egy helyben állva mozgás mint például a Beatsaber nevű játékban.

Az is segíthet, ha egy óránként egy rövid szünetet tartanak az VR élmény közben. A hosszú használat növeli a szemfáradtság kialakulásának kockázatát. Segíthet, ha a felhasználók előre egyeztetik a VR parkkal, milyen VR-alkalmazást használnak, és elkerülik az olyan alkalmazásokat, amelyek folytonos virtuális mozgást igényelnek. Az teleport szerű, ugró mozgásokat tartalmazó alkalmazások és játékok általában kevésbé kockázatosak a VR-komfort szempontjából. Nálunk, a LINAR VR park honlapján feltüntetjük a játékok komfortfokozatait, továbbá VR instruktoraink is személyre szabják a VR Games ajánlását komfortfokozat alapján a legtökéletesebb élmény elérése érdekében.

Az egyéni beállítások is segíthetnek a VR-komfort javításában, például a mozgásszimuláció korlátozása, a szemüveg beállítása és a lencsék távolságának beállítása felhasználók szemének megfelelően. Ezt a Linar VR park alkalmazottai minden esetben megteszik. Fontos még a headset súlya és szellőzése is, hiszen a fejünkön viseljük akár 2 óra hosszát is,

A Linar VR parkban a legújabb VR szemüvegeknek köszönhetően, nem csak a 4K felbontást élvezhetik a vendégek, de a legújabb és legkönnyebb, jól szellőző headsetek garantálják a rosszulléttől mentes VR élményt.

Nem utolsósorban, minél többet gyakorolja az ember, annál kevésbe alakul ki ez a virtuális vertigo. 😊

Gyertek el hozzánk egy komfortos, izgalmas, vertigo nélküli VR élményre!